Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι δέκα λόγοι για τους οποίους τα μεταλλαγμένα απειλούν την ανθρωπότητα

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί – ΓΤΟ (σ.σ. pentapostagma.gr – genetically modified organisms (GMOs) αποτελούν αναμφίβολα μία σοβαρότατη απειλή για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.

Οι αιτίες είναι πολλαπλές και αφορούν τους τομείς της επιστήμης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος – οι αγώνες κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από σοβαρούς και υπεύθυνους επιστήμονες καθώς και από υπερασπιστές της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δίκαιοι..
Ακολουθεί μία συνοπτική λίστα με τους 10 τρόπους με τους οποίους οι ΓΤΟ μας απειλούν όλους:

1) Κάθε σπόρος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού είναι δηλητηριώδης 

Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει υποβληθεί σε διαδικασία γενετικής μηχανικής και αναπτύσσεται υπό ένα θανατηφόρο φυτοφάρμακο που περιέχεται σε κάθε σπόρο του. Όταν το συγκεκριμένο καλαμπόκι μετατρέπεται σε δημητριακά καλαμποκιού (corn flakes), τορτίγες καλαμποκιού (corn tortillas), σιρόπι καλαμποκιού ή σε έτερα τρόφιμα με βάση το γενετικά τροποποιημένο σπόρο καλαμποκιού η τοξικότητα των σπόρων παραμένει το ίδιο υψηλή.
Ποια είναι η επίδραση της κατανάλωσης των τοξικών ΓΤ σπόρων καλαμποκιού από τα παιδιά; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε σχέση με την ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΓΤΟ μετατρέπουν ουσιαστικά την ανθρωπότητα σε ένα πειραματόζωο…

2) Οι ΓΤΟ δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ ως προς την ασφάλειά τους για ανθρώπινη κατανάλωση 

Παρόλο που οι υπερασπιστές της χρήσης ΓΤΟ ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι έχουν “αποδειχθεί ασφαλείς (για ανθρώπινη κατανάλωση) σε χιλιάδες μελέτες “, αυτό που στην ουσία αποκρύπτουν είναι ότι όλες οι μελέτες ήτανβραχυχρόνιες μελέτες σε ζώα, και όχι σε ανθρώπους…
Στην πραγματικότητα, οι ΓΤΟ δεν έχουν αποδειχθεί σε καμία μελέτη ασφαλείς για μακροχρόνια ανθρώπινη κατανάλωση. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν ένα παιδί καταναλώσει ΓΤΟ για δύο συνεχόμενες δεκαετίας; Αυξάνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας ή μελλοντικής ανάπτυξης της Νόσου του Alzheimer’s; Κανείς δεν γνωρίζει – ούτε μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια, καθώς οι απαραίτητοι έλεγχοι δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

3) Οι ΓΤΟ μετατρέπουν τους αγρότες σε σκλάβους 

Καθώς οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι πωλούνται με κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας που αποτρέπει τους αγρότες από το να φυλάττουν τους δικούς τους σπόρους, οδηγούν τελικώς σε μία “οικονομική υποδούλωση”. Οι αγρότες εξαναγκάζονται να αγοράζουν κάθε χρόνο πανάκριβους νέους σπόρους από τις εταιρίες παροχής ΓΤ σπόρων.
Ως αποτέλεσμα, οι παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας (όπως η διατήρηση των σπόρων) – που συντρόφευαν την πορεία της ανθρωπότητας από την απαρχή της – πλέον ποινικοποιούνται. Όταν αποτυγχάνει οι καλλιέργειες ΓΤ, που συμβαίνει συχνότατα, το οικονομικό βάρος που έχουν να σηκώσουν οι αγρότες είναι συχνά δυσβάσταχτο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αυτοκτονίες των αγροτών έχουν εκτοξευθεί στην Ινδία , και ειδικότερα ανάμεσα στους καλλιεργητές που αγοράζουν ΓΤ σπόρους.. 

4) Οι ΓΤΟ οδηγούν σε σοβαρό κίνδυνο ανεπανόρθωτης γενετικής μόλυνσης και “οικοκτονίας”

Σε αντίθεση με τα απομονωμένα χημικά, οι ΓΤΟ “αυτο αναπαράγονται”.. Αυτό μεταφράζεται σε άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης και μη αναστρέψιμης οικολογικής καταστροφής που θα προκληθεί από τη γενετική μόλυνση που θα προκαλέσουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.
Γιατί συμβαίνει αυτό:
Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να αποκτούν ένα πλεονέκτημα “επιβίωσης” έναντι των συμβατικών καλλιεργειών, επιτρέποντας σε αυτές να ανθίστανται περισσότερο σε συνθήκες ξηρασίας ή μόλυνσης από ζιζάνια. Το πλεονέκτημα αυτό – αν ισχύει στο βαθμό που ισχυρίζονται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας – σημαίνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορούν να καταστρέψουν τις μη ΓΤ καλλιέργειες. Η γενετική μόλυνση η οποία πραγματοποιείται ήδη σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, αναμένεται να οξυνθεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της διαδικασίας καθώς όλα τα ζωντανά συστήματα – ακόμη και τα γενετικά τροποποιημένα – έχουν μία φυσική τάση να επεκτείνονται, να πολλαπλασιάζονται και να επιβιώνουν…

5) Η καλλιέργεια ΓΤΟ δημιουργεί μία νέα γενιά από υπερζιζάνια που ανθίστανται στις χημικές ουσίες

Η έκρηξη των υπερζιζανίων που είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους σύγχρονους αγρότες. Τα υπερζιζάνια είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και της συχνότατης χρήσης γλυφοσάτης στις καλλιέργειες.
Τα ανθεκτικά στη γλυφοσάτη υπερζιζάνια έχουν μετατραπεί σε τόσο σημαντικό πρόβλημα, ώστε η ίδια η βιομηχανία που ισχυριζόταν στις αρχές ότι “θα χρειάζονται πλέον λιγότερα χημικά για να παράγουμε τρόφιμα”, συστήνει πλέον να χρησιμοποιούνται τριπλές ή τετραπλές δόσεις πολλαπλών χημικών ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπερζιζάνια.
6) Οι ΓΤΟ μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες απροσδόκητες συνέπειες για το περιβάλλον 
Τι θα συμβεί όταν τα γενετικά τροποποιημένα φυτά διασταυρωθούν μέσω της επικονίασης με τα μη-γενετικά τροποποιημένα φυτά και στη συνέχεια “υποβληθούν” στις τυχαίες μεταλλάξεις της εξέλιξης των φυτικών ειδών;
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα καθώς δεν έχει ελεγχθεί….
7) Οι ΓΤΟ καταστρέφουν την βιοποικιλότητα 
Σε μία προσπάθεια να μονοπωλήσουν την παγκόσμια παροχή σπόρων, οι εταιρείες ΓΤΟ εξαγοράζουν μικρότερες εταιρείες σπόρων και τις αναγκάζουν σε κλείσιμο, καταστρέφοντας τα αποθέματα σπόρων τους. Το ακόλουθο γράφημα καταδεικνύει την υπερσυγκέντρωση των αποθεμάτων σπόρων από έναν μικρό αριθμό πανίσχυρων και ανήθικων πολυεθνικών εταιρειών:
οι-γενετικά-τροποποιημένοι-οργανισμοί-καταστρέφουν-τη-βιοποικιλότητα
Η υπερσυγκέντρωση σπόρων από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχει οδηγήσει σε μία ανησυχητική μείωση της ποικιλότητας των σπόρων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο της καταστροφής των καλλιεργειών εξαιτίας της έλλειψης της γενετικής ποικιλότητας..

8) Μέσω των ΓΤΟ μεταβιβάζεται ο έλεγχος των αποθεμάτων τροφίμων στα χέρια των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων 

Πριν από την εποχή της εμπορικής γεωργίας, η παραγωγή τροφίμων βρισκόταν υπό τον έλεγχο τοπικών αγροτών που πάσχιζαν για τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους. Όμως τώρα, οι σπόροι μονοπωλούνται από άπληστες εταιρείες – κολοσσούς… δίχως καμία σκέψη για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
9) Οι ΓΤΟ βλάπτουν τους επικονιαστές 
Οι ΓΤΟ ενδέχεται να αποτελούν μία από τις αιτίες της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών, αν και τα ευρήματα δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένα – βέβαια τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις ΓΤ καλλιέργειες εμφανίζονται πλέον, υπό νέα ευρήματα πολλών μελετών, ως μία από τις κύριες αιτίες της καταστροφής του πληθυσμού των επικονιαστών.
10) Οι επιστήμονες που συνεργάζονται με τις εταιρείες βιοτεχνολογίας είναι οι πιο διεφθαρμένοι και αντι-δεοντολογικοί επιστήμονες στον κόσμο.
Load disqus comments

0 σχόλια