Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Το πρώτο ρομπότ που αντικαθιστά ανθρώπους σε επικίνδυνες αποστολές

Η καινοτομία κυριαρχεί στις Η.Π.Α. Σε αμερικανικό διαγωνισμό της Darpa δημιουργήθηκαν οι πρώτες μηχανές που μπορούν να αντκαταστήσουν τους ανθρώπους σε επικίνδυνες αποστολές.
Το μεγάλο χρηματικό έπαθλο της Υπηρεσίας Προγραμμάτων Εξελιγμένης Ερευνας για την Αμυνα των ΗΠΑ (Darpa) το πήρε η ομάδα Schaft, που παλαιότερα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και πρόσφατα αγοράστηκε από την Google. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να κατασκευαστεί ένα ρομπότ το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες καταστάσεις μιας καταστροφής, όπως σε ένα δυστύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.
Το ρομπότ κατόρθωσε και  ακούμπησε απαλά το χερούλι της πόρτας και την άνοιξε, ωστόσο προτού προλάβει να περάσει το κατώφλι, η πόρτα του έκλεισε στο... πρόσωπο. Η ομάδα Schaft, μία ομάδα ειδικών στα ρομπότ που παλαιότερα εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και πρόσφατα αγοράστηκε από την Google, νίκησε στον διαγωνισμό για τα ρομπότ της Darpa.
Με την τεχνολογία και τη ρομποτική να εξελίσσονται με την ταχύτητα του φωτός, ο αγώνας Robotics Challenge είναι στην πραγματικότητα μία ενδιαφέρουσα δοκιμασία και ταυτόχρονα μία θαυμάσια ευκαιρία για να παρακολουθήσει κανείς ό,τι πιο καινούργιο και εξελιγμένο υπάρχει στον τομέα. Τα ρομπότ της τελευταίας γενιάς έχουν κατασκευαστεί ώστε να κινούνται με άνεση στο ανθρώπινο περιβάλλον και να συνεργάζονται με τον άνθρωπο προκειμένου να ολοκληρώσουν κάποια εργασία.
Ο στόχος
Η δοκιμασία της Darpa δεν είναι απλώς μία παρουσίαση των νέων ρομπότ. Είναι ταυτόχρονα μία προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναδείξει και να προωθήσειτην εξέλιξη της τεχνολογίας προκειμένου να κατασκευαστούν μηχανές που θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν ή ακόμη και να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους στην τέλεση επικίνδυνων καθηκόντων.
Πριν από εννιά χρόνια, η Darpa (Υπηρεσία Προγραμμάτων Εξελιγμένης Ερευνας για την Αμυνα) χρηματοδότησε τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους διαγωνισμούς για αυτόνομα αυτοκίνητα. Κι αυτό, όπως αποκαλύπτεται τώρα, οδήγησε σε μία πραγματική έκρηξη τον σχεδιασμό και την κατασκευή τέτοιων οχημάτων.
Η υπηρεσία, λοιπόν, προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία της προσφέροντας τη χρονιά που έρχεται ένα έπαθλο δύο εκατομμυρίων δολαρίων στην ομάδα η οποία θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα ρομπότ το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιήσει όλα εκείνα τα καθήκοντα που πιθανώς να κληθεί να φέρει εις πέρας σε μία καταστροφή, όπως παραδείγματος χάριν ένα δυστύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί προκαταρκτικοί αγώνες, αλλά ομολογουμένως κανείς δεν περιμένει να δει κάτι το εντυπωσιακό.

ΠΗΓΗ: koolnews.gr , sahiel.gr
Load disqus comments

0 σχόλια